Friday, October 4, 2013

Collingwood Arts&Media School

Gisteren ben ik  naar Collingwood geweest, een school voor kinderen van 3 tot 18 jaar. Collingwood is een Arts and Media School voor speciaal onderwijs. 80% van de leerlingen heeft een vorm van autisme.

Het is een kleine school met zo'n 130 leerlingen en een team van zo'n 30 docenten, onderwijsassistenten en ondersteuners.  Het belangrijkste doel van het onderwijs is om van de leerlingen zelfstandige en zelfbewuste mensen te maken, die later op hun manier in de maatschappij kunnen functioneren. Wat mij tijdens de rondleiding en het bijwonen van een fotografieles opviel, is dat alles zeer rustig verloopt en dat er respect voor elkaar is. 
De medialessen bestaan vooral uit het maken van filmpjes, omdat veel leerlingen het moeilijk vinden contact te maken met medemensen. Op deze manier is het voor hun minder bedreiging. 
De inrichting van de school is erg traditioneel. Ik had hier meer van verwacht, vond het een beetje teleurstellend. Maar na een nachtje slapen en terugdenkend aan het bezoek is het zeker een bijzondere beleving geweest, die ik niet had willen missen.

No comments:

Post a Comment